Αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Φώτη Κόντογλου, ενός σημαντικού λογοτέχνη, ζωγράφου και αγιογράφου, της γενιάς του ΄30, διοργάνωσε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ), στη «Βίλλα Κώστα» (πρώην Πνευματικό Κέντρο Ν. Ερυθραίας).

Η παρουσίαση έγινε από τον εγγονό του κ. Φώτη Μαρτίνη. Ο κ. Μαρτίνης αναφέρθηκε τόσο στο καλλιτεχνικό έργο όσο και στις ανθρώπινες προσωπικές στιγμές του Φώτη Κόντογλου, παρουσιάζοντας κείμενα και φωτογραφίες έργων ακόμα και από τα νεανικά του χρόνια, από το αρχειοθετημένο και ψηφιοποιημένο αρχείο του.

Κατά την ομιλία, τονίστηκε η συμβολή του Κόντογλου, ενός πραγματικά άξιου τέκνου του Αϊβαλί της Μικρασίας, στη Νέα Ερυθραία. Όπως αναφέρθηκε, στην Ευαγγελίστρια, όχι αυτή που είναι σήμερα αλλά στην μικρότερη που χτίστηκε με προσωπική εργασία των Ερυθραιωτών, έγιναν αγιογραφίες από τον ίδιο τον Μικρασιάτη Φώτη Κόντογλου.

Τη βραδιά για τον «ασκητή της Τέχνης και της ζωής», που χάρισε ανεπανάληπτα έργα στη ζωγραφική και στην πεζογραφία, ισάξια με αυτά της βυζαντινής παράδοσης, συντόνισε η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Χρήστος Καλός, η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας, Δήμητρα Δελή και πλήθος κόσμου.

Προηγούμενο άρθρο«Η παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη από 27/11 – 20/12 στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας
Επόμενο άρθροΑπολογισμός της Μένανδρος Α.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.