Να πώς αλλάζουν οι (αντιμνημονιακοί) καιροί και μέσα σε οκτώ μήνες οι Έλληνες πολίτες επανέρχονται στις κάλπες με το βλέμμα στραμμένο αυτή τη φορά στο 3ο μνημόνιο, τα μέτρα αυστηρής λιτότητας, τον ΕΝΦΙΑ και πάλι, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Μονόδρομος το 3ο μνημόνιο που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση «μαμούθ» για τη διάσωση της χώρας αποφάνθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των 222 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ (αν και με βαριές απώλειες), τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ. Λίγες μέρες έπειτα, με διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας θα έθετε στην κρίση του ελληνικού λαού όσα έπραξε, προαναγγέλλοντας πρόωρες εκλογές. Εν μέσω διαπραγμάτευσης, είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όπου οι Έλληνες ψηφοφόροι είπαν όχι με ποσοστό 61,31% στη γνωστή πρόταση Γιούνκερ.

Για τρίτη και καθοριστική φορά, οι ψηφοφόροι καλούνται να επικυρώσουν ή όχι το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και να κρίνουν με την ψήφο τους ποιος από του δυο «μονομάχους» της Κυριακής, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, βάσει όλων των μετρήσεων, μπορεί και με τις απαιτούμενες πολιτικές συνεργασίες, να διαχειριστεί αυτή τη νέα πραγματικότητα για τη χώρα και να λειάνει τις σκληρές γωνίες του 3ου μνημονίου, καθότι η διαπραγμάτευση μάς τελείωσε, όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους οι εταίροι μας. Εκείνο που αφήνουν ανοιχτό, βέβαια, είναι η διαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους της χώρας, μείζον θέμα, ωστόσο, για την εξυπηρέτηση των δανείων και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται σήμερα και μετά το τέλος της ουτοπίας «εντός του ευρώ και χωρίς δεσμεύσεις», ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το δίλημμα «να ξεμπερδεύουμε με το παλιό», ποντάροντας στο γεγονός ότι το παλαιοκομματικό σύστημα μάς έφτασε έως εδώ. Και αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια, την οποία αδυνατεί να υπερπηδήσει και να αποτινάξει από επάνω του το αντίπαλον δέος.

Από την πλευρά της ΝΔ προβάλλεται η ανάγκη σύστασης μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, μιας κυβέρνησης όλων των Ελλήνων, που θα αξιοποιήσει τους ικανούς και τους άξιους. Είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο; Πρόθυμοι συνομιλητές σε αυτήν την εθνική προσπάθεια εμφανίζονται το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στο αντιμνημονιακό μπλοκ τώρα, στους πολιτικούς πόλους του ΚΚΕ και της Λαϊκής Ενότητας φαίνεται ότι θα συσπειρωθούν οι περισσότεροι ψηφοφόροι, μετά την υποστολή της αντιμνημονιακής σημαίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δούμε για πρώτη φορά εννεακομματική Βουλή στη χώρα μας, καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις οδηγούν σε κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού.

Στα βόρεια προάστια

Σε επίπεδο Δήμων των βορείων προαστίων τώρα, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, παραδοσιακά γαλάζια «κάστρα» με το προπύργιό τους των μεσοαστικών στρωμάτων να έχουν «χτυπηθεί» εμφανώς, όσο και άλλες περιοχές, από την οικονομική κρίση και την ύφεση που δεν ανακόπηκε, «πολιορκήθηκαν» από τις αριστερές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως σε κάποιες άλλες εποχές να φαινόταν αδιανόητο ότι περιοχές όπως η Κηφισιά, το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή, θα φιλοξενούσαν νεόπτωχους, ακόμη και άστεγους, που θα είχαν απόλυτη ανάγκη από τις κοινωνικές δομές και τα συσσίτια των Δήμων και της Εκκλησίας. Ο εκλογικός χάρτης σε Μαρούσι, Πεντέλη, Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι άλλαξε χρώμα, αφού οι πολίτες αποφάσισαν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το προβάδισμά του διατήρησε το κόμμα σε Λυκόβρυση – Πεύκη και Ηράκλειο. Η Κηφισιά παραμένει ένα από τα λίγα εναπομείναντα γαλάζια «κάστρα» στη Β’ Αθηνών, όπου η ΝΔ διατήρησε τα ποσοστά της.

Αντίθετα με αυτήν την πολιτική ετυμηγορία τους, στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, υψηλά ποσοστά έλαβε η επιλογή του ΝΑΙ στους Δήμους των Βορείων Προαστίων, σε αναντιστοιχία, πάντως, με την πολιτική ετυμηγορία του εκλογικού Σώματος στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών, αλλά και στην επικράτεια.

Το πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι των Βορείων Προαστίων σε αυτήν την τρίτη και καθοριστική εκλογική αναμέτρηση, αποτελεί έναν επιπλέον γρίφο, καθότι η εκλογική συμπεριφορά τους θα επηρεάσει εν πολλοίς το αποτέλεσμα στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών, που ενδέχεται να κλειδώσει και την εκλογική νίκη για έναν από του δυο μονομάχους (ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ) την επόμενη Κυριακή.

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ 2015

[divider]

ΠΗΓΗ: ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Προηγούμενο άρθρο5ο Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων Κηφισιάς σήμερα (19/9) στις 20:30
Επόμενο άρθροΈνα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι στο 5ο Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.